Ce presupune conceptul de zero waste și cum poate afacerea ta să-l atingă

  • Home
  • blog
  • Ce presupune conceptul de zero waste și cum poate afacerea ta să-l atingă
ce înseamnă zero waste și cum îl pot atinge companiile

Ce presupune conceptul de zero waste și cum poate afacerea ta să-l atingă

Anual, la groapa de gunoi ajung cantități enorme de deșeuri care atentează la sănătatea publică și a mediului. De aceea, la Eltex, ne-am propus să dezvoltăm soluții alternative prin care nu doar să atingem zero waste la groapa de gunoi, ci și să valorificăm aceste deșeuri pentru a fi reintegrate în circuitul de producție și a servi obiectivelor economiei circulare. 

 

Ce înseamnă zero waste sau zero deșeuri la groapa de gunoi

Zero waste este un concept care face referire la un set de principii sau linii directoare care vizează reducerea cantităților de deșeuri, astfel încât foarte puține deșeuri sau 0 deșeuri să fie trimise către groapa de gunoi sau către o facilitate de eliminare a deșeurilor. 

Zero waste este, totodată, și unul dintre obiectivele după care ne ghidăm, dar și o reflecție a rezultatului pe care ne dorim să îl atingem acolo unde este posibil în cadrul fabricile partenere. De aceea, abordăm cu fiecare colaborator inițiative progresive de reducere a volumului de deșeuri, având întotdeauna o influență pozitivă semnificativă pe termen lung. 

Fiecare companie are un impact, mai mult sau mai puțin, asupra mediului, în funcție de activitățile desfășurate în momentul producției și de sistemul de gestionare deșeuri implementat după. Eltex își dorește să măsoare acest impact și să ofere soluțiile potrivite pentru ca obiectivele sustenabile ale companiei să fie atinse cu lejeritate, iar impactul minimizat considerabil. 

 

Cum procedăm la Eltex?

Fiecare colaborare începe de la aceeași premisă, indiferent de industria în care compania activează și de nevoile ei specifice, și anume, necesitatea unui audit intern, pentru a stabili exact situația companiei și direcția spre care dorim să continuăm pentru a ne asigura de crearea celor mai bune soluții de management pentru deșeuri. 

Această evaluare internă a deșeurilor, de la generare până la locul de valorificare, face parte dintr-un sistem modular de gestiune al deșeurilor, creat pe nevoile colaboratorilor noștri. Următorul pilon al sistemului după evaluarea fluxului de deșeuri este identificarea celor mai bune soluții pentru problemele cu care compania se confruntă, ghidându-ne, totodată, după rezultatele pe care dorim să le obținem. 

 

Care este traseul pentru deșeuri și cum le valorificăm atunci când putem? 

Soluțiile pe care le implementăm se bazează pe rezultatele evaluării deșeurilor. Acestea pot fi reciclabile, reutilizabile sau pot fi neconforme, caz în care se recurge la modalități controlate de distrugere, ca alternative sustenabile pentru aruncarea de deșeuri la groapa de gunoi. În cazul deșeurilor reziduale, folosim instalații specializate, inclusiv de recuperare a energiei, către care le deviem, pentru a nu afecta sistemul modular de gestiune și împiedica atingerea obiectivelor. Mai multe despre valorificarea deșeurilor poți citi și aici. Există multe beneficii pentru valorificarea deșeurilor, dar unele dintre cele mai importante sunt reducerea costurilor și îndeplinirea obligațiilor din legislație.

 

Cu Eltex spui zero deșeuri la groapa de gunoi

Activitățile noastre se desfășoară conform practicilor descrise în ierarhia deșeurilor, punând cea mai mare valoare pe devierea deșeurilor existente de la groapa de gunoi. De aceea, soluțiile noastre implică reducerea, reutilizarea, compostarea, reciclarea sau trimiterea către instalații de recuperare a energiei, în funcție de caz. 

Până acum am atins acest obiectiv cu cei mai mulți dintre colaboratorii noștri, iar rezultatele nu s-au reflectat doar la nivel intern, prin optimizarea costurilor și a proceselor de management deșeuri, ci și la nivel extern, printr-un mediu mai curat și apropierea de climatul economiei circulare. 

Reducerea impactului asupra mediului înseamnă reducerea cantității de deșeuri generate de compania ta. De aceea, cu ajutorul Eltex, nu doar că vei reduce cantitățile de deșeuri cu care te confrunți, ci vei fi mai aproape de atingerea altor obiective de sustenabilitate, printre care, poate cel mai important, zero deșeuri la groapa de gunoi.