Reciclare baterii Li-Ion. Avantaje și soluții de waste management în industria producătoare de baterii

  • Home
  • blog
  • Reciclare baterii Li-Ion. Avantaje și soluții de waste management în industria producătoare de baterii
soluții și avantaje reciclare baterii auto Li-Ion

Reciclare baterii Li-Ion. Avantaje și soluții de waste management în industria producătoare de baterii

Pentru industria producătoare de baterii, atingerea obiectivelor de sustenabilitate este împiedicată de o problemă majoră, aceea a gestiunii deșeurilor, în special în ceea ce privește procesul de reciclare baterii Li-Ion, ce presupune condiții speciale de care prea puține fabrici de reciclare din Europa dispun. Și atunci, cum putem recicla bateriile și beneficia de avantajele aduse de waste management? Echipa Eltex este aici să îți ofere răspunsurile. 

 

Bateriile Li-Ion pot deveni un pericol dacă nu sunt gestionate corespunzător

Bateriile Li-Ion sunt cunoscute pentru avantajele lor, de la longevitate, la capacitate de reîncărcare și până la nivelul scăzut de mentenanță. Și totuși, în ciuda apetenței producătorilor, în special auto, pentru acestea, există mult prea puține soluții de gestionare și reciclare baterii Li-Ion. 

 

Reciclare baterii Li-Ion: de ce să urmăm acest traseu?

Ani la rând, focusul industriei producătoare de baterii Li-Ion s-a axat asupra reducerii costurilor și îmbunătățirii atât a longevității, cât și a capacității de încărcare. În ciuda faptului că vehiculele electrice și electronicele portabile ating mai repede stadiul de maturitate și, implicit, ieșirea din funcțiune, companiile au mult prea puține alternative sustenabile în privința gestionării bateriilor pe care nu le mai pot folosi. Iar noi putem venii în ajutor cu soluții de reciclare baterii Li-Ion adaptate fiecărei nevoi ce poate apărea în acest proces.

 

Cum te poate ajuta Eltex? 

Încă de la început, misiunea Eltex a fost de a crea un ecosistem de soluții de waste management pentru colaboratorii noștri și de a ne dezvolta în același ritm cu nevoile lor. Cu cei 20 de ani de experiență în gestionarea deșeurilor industriale, ne-am remarcat prin eficiență, ingeniozitate și profesionalism. Astfel, am și ajuns parte a Green Group, ceea ce ne permite accesul la și mai multe resurse pentru ca nevoile personalizate, inclusiv de reciclare in-house, ale companiei tale să își găsească rezolvarea pe măsură. 

 

Care sunt soluțiile Eltex de reciclare a bateriilor? 

Fiecare colaborare desfășurată de echipa Eltex pornește cu o evaluare gratuită, direct la locul de producție, prin care să stabilim nevoile companiei tale, dar și impedimentele existente în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, luând în considerare orice limitări de spațiu și logistică. Acest audit intern reprezintă piatra de temelie pentru următoarele activități desfășurate, de importanță maximă fiind identificarea celor mai bune soluții pentru aceste probleme și implementarea eficientă și eficace a acestora. Iar în cazul procesului de reciclare baterii se vor lua în calcul din start toate problemele cu care ne putem confrunta pe parcurs. 

Astfel, în cazul deșeurilor din baterii Li-Ion, problemele pot fi diverse. Spre exemplu, datorită energiei mari deținute de litiu, acestea pot fi o cauză de incendii în timpul stocării, a transportului, cât și în timpul reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Totodată, în urma stocării sau distrugerii neconforme, bateriile Li-Ion pot genera cantități foarte mari de nămoluri amestecate cu metale grele, ce îngreunează reintegrarea metalelor respective într-un nou ciclu de producție. 

soluții reciclare baterii Li-Ion

De aceea, Eltex sare în ajutor cu soluții personalizate pentru fiecare problemă identificată. În cazul primei probleme, evităm deteriorarea bateriilor Li-Ion prin utilizarea de containere și elemente de fixare corespunzătoare în activitățile de manipulare, încărcare, descărcare și transport. Astfel, înlăturăm complet orice risc de incendiu. 

Pentru a evita scurgerile de nămoluri amestecate cu metale grele și incapacitatea de efectua procesul de reciclare baterii Li-Ion, Eltex oferă tehnologie de ultimă generație pentru tratarea și recuperarea black-mass, la o puritate ridicată. 

Nu în ultimul rând, fiecare din aceste proceduri sunt însoțite de colectarea și eliminarea tuturor tipurilor de deșeuri provenind din baterii Li-Ion, identificându-le pe cele care pot contribui la reducerea costurilor cu materiile prime și a celor legate de fabricație. După stabilirea deșeurilor ce pot fi refolosite sau reciclate, ne rămâne doar să ne atingem scopul comun: de îndepărtare a problemei.   

Prin colaborarea cu echipa Eltex, te asiguri că ai parte de soluții de waste management de cea mai înaltă calitate, dar și de susținere pentru atingerea obiectivelor, atât pe plan intern, ce țin de performanța companiei tale, cât și la nivel de mediu. 

 

Avantajele procesului de reciclare baterii Li-Ion

Procesul de reciclare baterii aduce numeroase avantaje producătorilor care aleg acest parcurs pentru cele ce nu mai pot fi utilizate. Primul constă în reducerea costurilor cu achiziția materiilor prime pentru noi baterii, datorită recuperării, procesării și reutilizării conținutului de metal și alte materiale valoroase din bateriile ce nu mai pot fi folosite. 

Totodată, reciclarea bateriilor Li-Ion permite îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate conform reglementărilor privind economia circulară.